Porumbeii sunt pasari monogame adica traiesc in perechi.Maturitatea sexuala o ating la varsta de 5-7 luni,iar DSCF6544reproducerea o incep la 8 luni,cand sunt dezvoltati fizic.
Crescatorul va potrivi perechile pentru reproductie.Perechile se inchid pentru scurt timp in boxe pentru imperechere sau chiar in cele de cuibarit,pentru ca partenerii sa se obisnuiasca unul cu altul si sa se obisnuiasca cu cuibul ce lea fost dat.
Femela depune in cuib,intr-o perioada de imperechere,doua oua albe si lucioase.Primul ou il depune dupa 10-12 zile de la imperechere,iar al doilea la un interval de 44 de ore.Greutatea unui ou este de circa 22-28g.
Clocitul incepe dupa depunerea celui de-al doilea ou si se face de catre parteneri cu schimbul.Masculul cloceste ziua intre orele 9-18,iar restul timpului femela.Dupa 3-4 zile de la inceperea clocirii,la ovoscop (dispozitiv pentru examinarea embrionilor din ou),se poate vedea daca ouale au fost fecundate sau nu.
Pe parcursul clocitului culoarea cojii oualor devine tot mai inchisa la culoare. Puii eclozeaza dupa 17-18 zile de la clocire si au greutatea in functie de rasa,aproximativ 16-22g.
Dupa 15 zile de la clocire,in faza terminala a clocitului,in gusa masculului si a femelei,incepe o secretie de lapte de porumbel,secretie reglata pe cale hormonala.Sub influienta hormonului hipofizar,in timpul clocitului peretele intern al gusii se ingroasa mult,epiteliul sau creste si se exfoliaza.In urma acestui proces,Se aduna in gusa o secretie galbena,ca si o pasta,care contine celule epiteliale,picaturi de grasime si apa.
Puii,in primele 4-5 zile,primesc doar lapte de porumbel.De la a 5-a zi,pe langa acel lapte,parintii le dau puilor si seminte inmuiate in gusa,a caror cantitate se mareste in functie de varsta puilor. Secretia laptelui se opreste cand puii ajung la varsta de 12-14 zile,cand acestia deja primesc doare seminte inmuiate. Hranirea puilor o fac prin regurgitare,puii isi introduc ciocul in gura parintilor,iar acestia prin regurgitare la dau hrana.
Parintii isi acopera puii in primele 8-10 zile de la ecloziune. La varsta de 6 zile,puii incep a se imbraca in pene,iar parintii ii parasesc tot mai mult,pregatinduse pentru o noua
ponta.Acuplariel,ducerea materialului de cuib preced depunerea oualor care se produce cu 6-10 zile inainte ca puii mari sa paraseasca cuibul. Perioada dintre doua ponte este de 30-45 zile.Unele perechi intrerup reproducerea in perioada naparlirii (august-septembrie),altele o continua.Acestea din urma fiin mai prolifice. … mai mult despre reproducerea porumbeilor[1]
Imperecherea Imperecherea se face cu aproximativ trei luni sau 104 zile inainte de primul concurs. In timpul imperecherii asigurati-va ca masculi sa-si trateze femelele cu toata atentia ( evitati luptele dintre femela si mascul ). Dupa 5 zile de clocit se trateaza tot efectivul pentru tricomonoza timp de 10 zile si apoi un complex multivitaminic pentru 3 zile; asta va dura pana in ziua a 18-a. Primul ou ar trebui sa “ciocneasca” in ziua a 19-a. Este de recomandat ca perechile sa creasca cate un singur pui tinand cont ca ii asteapta un campionat destul de lung.… mai mult despre Reproducerea porumbeilor[2]
Reproducatorii si lotul de zbor Pentru reproductie folosesc pasari care au obtinut rezultate bune la zbor, criteriul principal fiind numarul de kilometrii clasati, indiferent de categoria de distanta.Celelalte caractere care tin de ochi, aripa, sau o anumita constitutie, la care altii se pricep foarte bine, ramân aspecte secundare pentru ca zborurile pe o perioada îndelungata triaza pasarile cu defecte sau fara aptitudini. De regula nu retin urmasi din pasarile care se remarca într-o anume etapa, daca nu realizeaza o norma la o categorie, iar aceasta trebuie confirmata prin palmares. Îmi plac porumbeii din toate categoriile de distanta si în mod special cele de general (pentru simplul motiv ca prin definitie generalul include particularul), si consider ca pasarea trebuie sa-si construiasca singura pedigree-ul. Bineînteles ca este importanta originea, dar asta tine loc doar de atât, iar atunci când obtine rezultate foarte bune o privim doar prin prisma calitatilor si se încearca a se vedea în ea un model, uitând ca tot ce misca este unic în felul sau. Porumbelul nu este un obiect oarecare, o masina de lux, un calculator, un produs de serie, etc… care daca este luat de la o firma X performanta, îti asigura un loc fruntas într-o confruntare cu alti parteneri. El este o fiinta care nu respecta regula, nefiind important de unde vine, important este ceea ce face. Aici ne confruntam cu câteva notiuni de genetica, fiziologie, nutritie, patologie… dar nu trebuie ignorate stiinta jocului si norocul de care toti avem nevoie. Exista tentatia de a analiza porumbelul sau activitatea lui prin rezultatele de vârf dintr-o etapa, fara a se analiza constanta într-un campionat sau de-alungul câtorva ani. Locul 1 este unic, dar opinia mea este ca la nivel national, primele 10 pasari pot fi numite campioane pentru ca punctajul este obtinut în conditii diferite si într-un context polifactorial ( numar de crescatori, numar de porumbei, lansare, conditii meteo…).Lucrez foarte mult cu porumbite tardive pentru reproductie si cele mai bune rezultate la zbor le-am obtinut cu porumbeii din generatia a 2-a.… mai mult despre [3]
Verificari inaintea si in timpul sezonului de reproducere Toate detaliile pe care le voi enunta sunt importante pentru a creste pui sanatosi:
1. Tineti toti porumbeii pe o dieta de proteine de 15-17% mixtura pentru reproducere plus o varietate de numeroase seminte,plus electroliti,vitamine ,minerale in apa de doua ori pe saptamana 365 zile pe an. 2. Tineti reproducatorii pe un plan regulat in ceea ce priveste ora hranirii si hraniti cel putin de doua ori pe zi. 3. Tineti toti reproducatorii separati de zburatori si compartimentul destinat acestora,in asa fel incat sa nu existe nici o sansa sa intre in contact cu bacterii contagioase sau virusi. 4. Tineti cotetul cat se poate de uscat cu mult soare si aer curat. 5. Tratati si vaccinati toti reproducatorii cu 6-8 saptamani inainte de inceperea sezonului de reproducere. Tratati,dar nu vaccinati la inceputul celei de-a doua si a treia serie de reproducere a aceluiasi an. 6. Introduceti masculii destinati reproducerii in compartimentul destinat acestei activitati cu 4 saptamani inaintea inceperii sezonului de reproducere,in asa fel incat ei sa-si poate alege boxele.Aceasta activitate previne bataile inutile pentru teritoriu. 7. Pre-imperecheati masculii si femelele cu 3 saptamani inainte ca sezonul de reproducere sa inceapa.Aceasta previne de asemenea bataile si dezordinea in compartiment. 8. Tineti toti reproducatorii pe lumina cel putin 14 ore (lumina naturala sau artificiala),45-60 de zile inainte ca sezonul sa inceapa. 9. Folositi usturoi,ceapa,otet de mere ,lamaie si infuzie de ceai in apa cel putin o data pe saptamana tot anul.Adaugati-le in apa in acelasi timp cu vitaminele ,mineralele,etc. 10. Dati laptuca,varza,spanac cel putin o data pe saptamana tot timpul anului. 11. Folositi grit proaspat din belsug si scoica. 12. Dezimfectati toate boxele de ouat cu 2-3 saptamani inainte de a incepe reproducerea.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cornelcorsicanu
Mesaj:
cornelcorsicanu
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.